Xhosa-mensen

Op de boerderij Vrederus van Donnie en Jean-Marie werken veel ‘locals’. En een groot deel van hun werkers woont op de boerderij zelf. Toen ik dat zag, ben ik daar gaan foto’s maken. We zullen nu niet naar Lesotho gaan (wat ik overigens erg jammer vindt, maar ‘that’s africa man’!) dus ik ben blij dat ik wat ‘locals’ op de foto kan zetten. Ik heb het netjes gevraagd en het mocht. Eigenlijk vinden ze het ‘raar’ dat je foto’s maakt, maar stiekem ook wel weer heel leuk en spannend.

En dan moet je ook binnen komen, en hun huisraad op de foto zetten. En dan haar drie kinderen. En ze lachen als je hun schapen en kippen op de foto zet, (maffe blanke vrouw).

Donnie en Jean-Marie betalen hun werkers goed. En meestal willen ze in ‘natura’ betaald krijgen: vee of huisraad of eten. Zelf komen ze eigenlijk niet bij de winkels (is veeeel te ver weg) en daarom geven ze hun boodschappenlijstje aan Jean-Marie mee als zij eens in de paar weken naar een winkel gaat. De mensen die hier wonen en werken zijn ‘Xhosa-mensen’ en ook al spreken Donnie en Jean-Marie heel goed xhosa: de taal is niet de enige barrière tussen stammen of huidskleuren. Zo vertelde Jean-Marie bijvoorbeeld dat er in het xhosa geen woord bestaat voor ‘verantwoordelijkheid’ en dat dat dus ook bijna niet uit te leggen is. Verder zal een Xhosa als volgt reageren als hij de bus heeft gemist: de bus is weggegaan zonder mij (ipv ik was te laat bij de bus). Iets ‘fout’ doen, kennen ze eigenlijk ook niet. We hebben met elkaar hele gesprekken gehad over Zuid-Afrika: de mensen, de mooie dingen, maar ook de moeilijke dingen, de dingen die iedereen frustreert, de corruptie, het buitenleven. Zuid-Afrika is een prachtig land, maar om er te wonen moet je over heel wat vaardigheden beschikken waaronder ‘geduld’ om met zoveel verschillende bevolkingsgroepen om te gaan!

Leave a Reply